Skip to content Skip to footer
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие

мар. 27, 2023 @ 9:30 am - 4:00 pm

Конференция “Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие”, 27 март 2023 г., 9:30 ч., гр. Пловдив

Българска платформа към Европейско женско лоби Ви канят да бъдете гост на конференция „Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие”, която ще се проведе на 27 март 2023 г., 9:30 ч., гр. Пловдив, хотел „Ърбън“ , бул. “Кукленско шосе“ № 30. Ще сме благодарни, ако ни потвърдите присъствие до 15 март 2023 г. (сряда).

Конференцията ще обедини представители на академичната общност, български институции, медии и експерти от гражданското общество, които работят на първа линия в борбата с насилието срещу жени.

Макар проблемът да е изключително сериозен и да засяга цялото ни общество, той продължава да бъде неглижиран. Всеки ден всяка трета жена в света става жертва на физическо и/или сексуално насилие. Данните на европейските институции сочат, че насилието над жени струва на страната ни над 6,8 милиарда евро годишно (EIGE). Поредицата от кризи, пред които се изправихме, влошиха ситуацията, излагайки още повече жени на опасност.

В България, по неофициални данни, от началото на 2023 г., само за два месеца – януари и февруари, са убити най-малко 8 жени. Изследване на Националния статистически институт, направено сред 5800 жени на възраст между 18 и 74 години, сочи, че 11.9% от тях са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си, а 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Особено тревожен е фактът, че младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор. Всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%).

Тези данни показват, че липсват ефективни мерки, които да противодействат на агресията и насилието над жени и момичета, включително и срещу домашно насилие. Всичко това създава предпоставки да живеем в реалност, в която всеки е потенциално застрашен и всеки може да бъде системно малтретиран психически и физически и това се толерира, мълчаливо или дори гласно.

Участниците в конференцията ще обсъдят настоящите политики и предизвикателствата пред България за справяне с насилието над жени. Конференцията е продължение на усилията ни да създадем от България и Европа място, където всяка жена и всяко момиче живее спокойно и без страх от насилие, а всяко дете живее без да е свидетел на насилие в семейството.

Уверени сме, че Вашето присъствие на събитието ще допринесе за дискусията и ще ни позволи да вземем предвид повече гледни точки на участници, имащи отношение по темата, за да осигурим по-ефективна защита за жените и децата. Очакваме Вашето потвърждение за присъствие до 15 март 2022 г. на имейл ewlbg.assistant@gmail.com и оставаме на разположение за допълнителна информация и координация.

Прилагаме програма на конференцията.

 

Details

Date:
мар. 27, 2023
Time:
9:30 am - 4:00 pm
Event Category:

Organizer

Българска платформа – ЕЖЛ
Phone
+359898556832
Email
bulgaria.ewl@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Пловдив, хотел „Ърбън“
бул. “Кукленско шосе“ № 30
Пловдив, Пловдив 4000 Bulgaria
+ Google Map
Phone
+359898556832
View Venue Website

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals