Skip to content Skip to footer

СЕМ сезира Комисията за защита от дискриминация за “Ергенът” след сигнала ни

На 2 май 2024 г. Българска платформа към Европейско женско лоби изпрати сигнал до Съвета за електронни медии /СЕМ/ във връзка с явна дискриминация и откровено сексистко отношение спрямо жените в реалити предаването “Ергенът”. Предаването не само използва език на омразата,  но е и в нарушение на българското и международното законодателство (сигналът е достъпен в новината тук).
В получения на 22 май 2024 г. отговор от СЕМ се казва, че е отчетено наличие на дискриминационно съдържание по признак “възраст” и СЕМ сезира Комисията за защита от дискриминация. “Съветът споделя загриженост по отношение на посланията, които подобни послания изпращат към младите хора”, се казва още в писмото.
СЕМ не открива дискриминация по признак пол, нито сексизъм или женомразство, въпреки отявления език на омраза по отношение на жените и въпреки посланието, че жената е предмет, в най-добрия случай е сексуален обект, което шоуто изпраща до цялото общество.
На фона на предстоящите избори, в които темата за правата на жените и защитата от насилие не присъства, имайки предвид липсата на равнопоставеност между жените и мъжете във всяка една сфера на обществения живот, както и наличието на силни сексистки послания от български политици, Българска платформа към ЕЖЛ настоява за пълното спиране на предаването!

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals