Skip to content Skip to footer

Отворено писмо до народните във връзка с убийството на 62-годишна жена във Враца

Относно: Убийството на 62-годишна жена във Враца

Уважаеми дами и господа, народни представители в 48-то НС на РБ,

В предпоследния ден от работата Ви като народни представители в 48-то НС на РБ бе убита 62-годишна жена във Враца. Убийството е извършено в жилището на жената, а задържан за престъплението е 35-годишният ѝ зет. Животът на жертвата е бил отнет по особено жесток начин, твърдят разследващите.

Тази жена е третата поред жертва от началото на годината досега. Разбира се, тази статистика е взета от черната хроника, публикувана в медиите. Колко точно са жените жертви на домашно насилие никой не знае. Официална статистика няма! Ние броим жертвите единствено чрез медиите!

Това поредно убийство можеше да бъде предотвратено!

Съседите, които чули скандал в апартамента на жената, не са позвънили на полицията, тъй като „не предполагали за фаталния край“, информират българските медии.

Това убийство можеше да бъде предотвратено, ако на 27 януари от трибуната на 48то НС беше изразена ясна позиция срещу домашното насилие!

Това убийство можеше да бъде предотвратено, ако вместо да обсъждате несъществуващи проблеми и вместо да внушавате страх у българските граждани, заплашвайки ги с митичното чудовище „джендър“, бяхте отправили ясно послание СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИТЕ!

Истината е, че Вашите дискусии по време на разглеждането на Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие на 27 януари 2023 г. бяха част от Вашите предизборни кампании, имащи за цел единствено Вашата политическа кариера!

И тъй като очевидно Вашата предизборна кампания се базира на отричането и битка с т.нар. Истанбулска конвенция, бихме искали да ви припомним, че:

По-голямата част от държавите-членки на ЕС (21) са ратифицирали Истанбулската конвенция. Във всички тези страни има положително развитие в политиките, защитата и превенцията на насилието срещу жени и домашното насилие.

Прилагането на Конвенцията в тези държави доведе до истински напредък по отношение на политики и практики в защита, превенция и наказване на насилника. Страните, ратифицирали Конвенцията отчитат:

96% положителни промени в политиките

83% положителни промени в защитата

70% положителни промени в превенцията

61% положителни промени в прокуратурата

Политическата воля и лидерство са от значение при гарантирането на живота на всеки български гражданин. На 27 януари, всички вие, които гласувахте против ЗИД на ЗЗДН демонстрирахте липса на лидерство и политически ангажимент в защита правото на живот на всеки, право, провъзгласено в чл. 28 на Конституцията на Република България!

Вашите проактивни стъпки срещу приемането на ЗИД на ЗЗДН всъщност означават оттегляне от задълженията ви като лидери, защото се оттегляте от задълженията си да осигурите безопасност, сигурност и право на живот на българските жени и момичета, които представляват 50% от Вашите избиратели.

Припомняме, че според данните, публикувани на 25 ноември 2022 г. от Националния статистически институт:

– 11.9% от жените в България са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им

– 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Включват се психическо, сексуално и физическо насилие (в т.ч. заплаха)

– 36.3% или всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Фактът, че младите жени са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор е особено тревожен

– 9.5% или почти всяка десета жена е преживяла физическо или сексуално насилие от лица в домакинството

– 12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения

– 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители;

Тези данни показват, че в България липсват ефективни мерки, които да противодействат на агресията и насилието над жени и момичета, включително и срещу домашно насилие. Тази липса на ефективни мерки е предпоставка да живеем в реалност, в която всеки е потенциално застрашен и всеки може да бъде системно малтретиран психически и физически и това се толерира, мълчаливо или дори гласно.

Българските жени и всички граждани на РБ имат нужда от ефективна превенция, адекватна защита, ефективно разследване, и от общи координирани усилия между институциите и гражданските организации в защита от домашно насилие. Убийството на 62-годишната жена е в резултат на Вашия отказ да предприемете такива мерки.

Българска платформа към Европейско женско лоби ще продължи да Ви информира за всеки случай на брутално убийство и насилие над жени и момичета, защото ние защитаваме всички права на жените и правото и свободата да  живеят в безопасност.

2 февруари 2023 г.

Българска платформа към Европейско женско лоби

Контакт: bulgaria.ewl@gmail.com

ДО:

РЪКОВОДСТВАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

БСП

ГЕРБ-СДС

ВЪЗРАЖДАНЕ

ДО:

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Възраждане

Златан Златанов – Zlatan.Zlatanov@parliament.bg

Цвета Рангелова – Tsveta.Rangelova@parliament.bg

Николай Дренчев – Nikolay.Drenchev@parliament.bg

Коста Стоянов – Kosta.Stoyanov@parliament.bg

Петър Петров – Petar.Nikolov@parliament.bg

Ивайло Папов – Ivaylo.Papov@parliament.bg

ГЕРБ

Александър Иванов – Aleksandar.Ivanov@parliament.bg

Петър Николов – Petar.Nikolov@parliament.bg

Десислава Атанасова – Desislava.Atanasova@parliament.bg

Любен Дилов – Luben.Dilov@parliament.bg

БСП

Иван Ченчев – Ivan.Chenchev@parliament.bg

Георги Свиленски – Georgi.Svilenski@parliament.bg

Корнелия Нинова – Korneliya.Ninova@parliament.bg

Кристиян Вигенин – Kristian.Vigenin@parliament.bg

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals