Skip to content Skip to footer

Позиция на Българска платформа за случая на насилие над 18-годишно момиче в Стара Загора

Потресаващият случай от Стара Загора събуди чувството за справедливост в цяла България и доведе до активизиране на институциите и задържане на обвиняемия. 
Без обществената реакция този случай щеше да остане в статистиката като “лека телесна повреда”.
А белезите, тези в душата и вероятно тези по тялото, ще останат завинаги за 18-годишната жертва. 
Колко ли са случаите, които статистиката определя като леки, а жертвата носи травмата завинаги? Вероятно никога няма да узнаем.

Как стигнахме дотук? Защо?

Всички жени и момичета в България заслужават да живеят без страх от насилие. Нашите дъщери, сестри, майки, приятелки, колеги….., всички те трябва да бъдат защитени от закона. Не би трябвало да има и грам съмнение, че всеки насилник, който посмее да им посегне, ще бъде съден и наказан справедливо. Не би трябвало една история да става публична за да има реакция от страна на българските институции. Никой, посегнал на жена не трябва да има самочувствието, че “ще му се размине”…
След години усилия промените в Закона за защита от домашно насилие бяха приети. Приетите промени наистина предлагат по-ефективна защита и превенция на домашното насилие. Тяхното приемане е сериозна стъпка в промяната на нагласите у институциите и обществеността. Ясно е, обаче, че се налагат още смели стъпки и приемането на законодателни промени. Сред тях е припознаването на интимната връзка от Закона за защита от домашното насилие. Само с такава промяна, защитата ще бъде адекватна и ефективна за всички и всеки, а насилникът няма да се разхожда на свобода.

Нека заявим ясна позиция против насилието над жени и момичета, нека бъдем непреклонни в протестите и исканията си. Нека се обединим и да не спираме да настояваме, че всеки човешки живот е ценен и трябва да бъде защитаван, защото именно обединението на гражданското общество е силата, която може да промени политиките и законодателството. Нека всички заедно да заявим: искаме работещи институции в защита на всички жени и момичета!

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals