Skip to content Skip to footer

“Лидерството на дамите допринася за по-широка и дългосрочна стратегия в социалната сфера.”, Яница Станчева, кандидат за кмет на Казанлък

Яница Станчева
Яница Станчева

Яница Станчева е журналист, издател на регионалния вестник “Долина”. На местните избори през октомври 2023 беше кандидат за кмет на град Казанлък, а на 28 ноември ще участва в панела “Жени и избори – предизвикателствата пред жените в политиката. Джендър мейнстрийминг в политиките на Република България”.

Кой според Вас е най-големият принос на жените към политическия процес?
Влиянието на жените нараства във всяка една сфера на обществено-политическия живот. Неоспорим, в последните години, е техния принос в оформянето на политиките в защита правата на човека, на хората в неравностойно положение. Лидерството на дамите допринася за по-широка и дългосрочна стратегия в социалната сфера.

Коя смятате, че е най-голямата пречка в момента пред равното участие на жените в политиката?
За равно участие на жените в политиката, както в България, така и по света, има още много какво да се желае до като постигнем добри резултати.

За разлика от преди години, благодарение на работата на неправителствения сектор, на борбеността на жените да се покажат не само като добри майки и съпруги, но и като учени, политици, общественици, ръководни кадри, тренда на равнопоставеност между жените и мъжете, бавно, но сигурно се променя в положителна посока, в полза на жените.

Искат се още много усилия и промяна на нагласите на обществото, иска се борба за овладяване агресията и насилието на жени и момичета, което на подсъзнателно ниво внушава зависимостта на жените и доминирането на мъжа.

Законодателството само по себе си достатъчно ли е, за да се гарантират устойчиво правата на жените?
Доброто законодателство на всяка една страна, на Европа като цяло е от изключително важно значение в тази посока. Законът е този, които трябва да гарантира опазването на човешките права, на равнопоставеността, да предпази жените от различни форми на насилие. Да осигури солидарност и справедливост. Законът освен на хартия, трябва да бъде и добре прилаган, за да се постигне необходимата ефективност.

Как си представяте България/Европа, в която управленските решения се взимат поравно от 50% жени и 50% мъже?
Ако това стане реалност, светът, като цяло ще бъде изпълнен с хармония, равнопоставеност, социална справедлив и се надявам да бъде овладяна агресията в обществото. И всичко това е възможно, защото както е казала Маргарет Тачър: „Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена.”

“Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво” ще се състои на 28 ноември 2023 г. в хотел “Анел” с финансовата подкрепа на European Women’s Lobby и Български фонд за жените.

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals