Skip to content Skip to footer

Политическите партии не полагат достатъчно усилия да включват жени политици в предизборните си листи, гласи проведена анкета

политическите партии не полагат достатъчно усилия, за да включат жени в предизборните си листи

Българска платформа – ЕЖЛ проучи нагласите на гласоподаватели и представители на политически партии към участието на жените в политиката преди изборите за Европейски и национален парламент през юни 2024 г. с онлайн анкета, насочена към представители на политически партии и на гражданското общество.

Изводите от анкетата еднозначно показват пълна подкрепа към участието на жените в политическите процеси, но и демонстрират категорично убеждение, че политическите партии не полагат достатъчно усилия, за да включат жени в предизборните си листи. Едва 20% от участниците в анкетата смятат, че партиите работят в тази посока, за сметка на 65%, които са убедени, че това не е факт и жените политици все още осезаемо отсъстват от листите за изборите.

В допълнение, 82.7% от респондентите споделят, че жените не са достатъчно представени в политиката, което означава, че темите и проблемите, които засягат жените и са важни за тях, липсват от дневния политически ред. Ако и когато се случи да се говори за правата на жените в предизборните дискусии, то тогава се споменават три основни теми. Водеща е темата за насилието над жени – сериозен проблем в България, по който имаше законодателно развитие миналата година, след масови протести в множество градове. На следващо място са темите, свързани с жените и пазара на труда, участието на жените в управлението и разликата в заплащането и пенсиите на жените и мъжете.

Анкетата е проведена в рамките на проект „Политики и политическо говорене за балансирано участие в политиката в България по време на изборите за ЕП, 2024г.“, реализиран с подкрепата на Фондация Фридрих Еберт, Бюро България.

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals