Skip to content Skip to footer

Синьо небе за всеки. Влиянието на замърсения въздух върху здравето на жените и децата“

Проектът се реализира на три етапа:

– анализ на базата на научни изследвания от цял свят;

– реализиране на кратко видео, интервюта с жени и момичета, чието здраве е влошено и/или са имали проблеми в резултат на пребиваване в райони със замърсен въздух; Видеото е достъпно тук;

– провеждане на дискусия с младежи, граждански организации, местна власт и граждани в гр. Бяла – Варна.

Знаете ли, че въздушното замърсяване е сред петте рискови фактора, които причиняват хронични неинфекциозни заболявания? Сред най-уязвимите са децата, бременните жени и по-бедните хора.

Дискусията, проведена на 4-ти ноември 2022 г. в гр. Бяла, област Варна, заедно с ученици и преподаватели от гимназията и основното училище в града, както и с представители на общината и граждани, даде възможност да дискутираме влиянието на замърсения въздух върху здравето на жените и децата. Повдигнахме завесата около мита за чистия въздух в по-малките населени места и споделихме опит от различни държави, в които предпиемането на мерки срещу замърсяването на въздуха не само е спасило населението, но и е спомогнало за повишаване на неговото благосъстояние (Китай, например). Говорихме за Девня, Русе, Пловдив и се обединихме около идеята, че промяната може да се случи с общи усилия, изисква знания и чувствителност по темата и активни действия от страна на гражданите и институциите.

Лектори на събитието бяха д-р Зорница Спасова, гл. ас. в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването, Венелина Петрова, журналист и видео-координатор на Фондация БлуЛинк, д-р Хендрик Хогендоорн, изследовател и активист в областта на климатичните промени и опазването на природата.

Проектът се реализира в рамките на програма „Глътка свеж въздух“ на Български фонд за жените.

Срещата стана възможна и благодарение на Община Бяла, която предостави безвъзмездно залата в Историческия музей на града и за пореден път се ангажират с участие и готовност за сътрудничество по темите, по които ние работим.

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals