Skip to content Skip to footer

Покана за дискусия „Синьо небе за всеки. Влиянието на замърсения въздух върху здравето на жените и децата“

Българска платформа към Европейско женско лоби ви кани на дискусия на тема „Синьо небе за всеки. Влиянието на замърсения въздух върху здравето на жените и децата“. Тя ще се проведе на 4 ноември 2022 г., от 10.30 до 12.00 ч., в Музея на гр. Бяла, област Варна. Събитието се организира в рамките на програма „Глътка чист въздух“ на Български фонд за жените и с подкрепата на Община Бяла.

Въздушното замърсяване е сред петте рискови фактора, които причиняват хронични неинфекциозни заболявания. Изследвания сочат, че замърсителите на въздуха влияят върху всеки орган на човешкото тяло и предизвиква сериозни заболявания на сърцето, мозъка, белите дробове и т.н. Ако незабавно не се предприемат ефективни мерки, смъртността от замърсяването на въздуха в световен мащаб ще се увеличи с 50-100% до 2050 г.

Сред най-уязвимите групи са децата, бременните жени и по-бедните хора. В световен мащаб замърсяването на въздуха е четвъртият водещ рисков фактор за смъртните случаи сред жените. Здравословните проблеми в ранна възраст могат да увеличат риска от бъдещи заболявания и да доведат до негативни последствия за цял живот. По този начин дете, което е изложено в ранна възраст на замърсен въздух, практически е “осъдено” на лошо здраве в зряла възраст.

Дискусията в гр. Бяла си поставя за цел да повиши знанията за връзката между замърсителите на въздуха и женското и детското здраве. Д-р Зорница Спасова, гл. ас. в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването ще представи информация,  подготвена въз основа на  обзор на актуални литературни източници – научни публикации и материали на СЗО, за влиянието на мръсния въздух върху здравето на две от най-уязвимите групи население – жените и децата. Видеоклип, подготвен от Венелина Петрова, журналист и видео-координатор на Фондация БлуЛинк ще онагледи негативното влияние на замърсения въздух върху здравето на жените и децата, като представи конкретни истории, от различни населени места в България.

Участници в дискусията ще бъдат ученици и учители от гр. Бяла, представители на местната власт и общинската администрация, неправителствени организации от страната, медии.

Лице за контакт: и подробности           Илиана Балабанова, Председател на Българска платформа към Европейско женско лоби, имейл: bulgaria.ewl@gmail.com; тел. 00359 898556832

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals