Skip to content Skip to footer

“Всички хора, независимо от пола си, живеем в един общ дом и когато заедно взимаме решенията, той ще има здрави основи и ще бъде приобщаващ за всички.”, Росица Кирова, зам.-председател на 49 НС

Росица Кирова, зам.-председател на 49 НС
Росица Кирова, зам.-председател на 49 НС

Росица Кирова е политик, народен представител от ГЕРБ-СДС от 5 МИР Видин и панелист в събитието “Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво”. Избрана е в 45-то, 46-то, 47-мо, 48-мо НС и 49-то Народно събрание и е заместник-председател в настоящето 49-то НС.

Кой според Вас е най-големият принос на жените към политическия процес?
Жените в политиката сме лидери, които приобщават. Моят обществен път започна от родния ми край Видин и продължава в Народното събрание и международни организации, в които представлявам страната ми. От опита ми мога да потвърдя, че реката вае и най-острия камък не със сила, а с постоянство. А в реалния живот има толкова камъни, че една силна жена, подкрепена от съмишленици, може да съгради големи каузи.

Коя смятате, че е най-голямата пречка в момента пред равното участие на жените в политиката?
В законодателната власт жените са представени неравностойно – ние сме под една четвърт от всички народни представители. Аз лично представлявам района ми Видин пет последователни мандата, но това е изключение, а не правило при избора на кандидати за депутати.

Законодателството само по себе си достатъчно ли е, за да се гарантират устойчиво правата на жените?

Да, законите дават добра основа за равно представителство и равни права. Оттук нататък, както обществото като цяло, така и жените, имат нужда от ролеви модели и от повече информираност за възможностите за участие в социалния и обществения живот.

Как си представяте България, в която управленските решения се взимат поравно от 50% жени и 50% мъже?
Да не забравяме, че най-важното в живота се създава поравно от мъжете и жените – децата, семейството, дома. Всички хора, независимо от пола си, живеем в един общ дом и когато заедно взимаме решенията, той ще има здрави основи и ще бъде приобщаващ за всички.

“Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво” ще се състои на 28 ноември 2023 г. в хотел “Анел” с финансовата подкрепа на European Women’s Lobby и Български фонд за жените.

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals