Skip to content Skip to footer

“Опитът ме е научил, че когато говорим за права на жените в България управляват традициите, а не законите.”, Марина Кисьова де Хеус

Марина Кисьова де Хеус
Марина Кисьова де Хеус

Марина Кисьова де Хеус е основател на Фондация Екатерина Каравелова, която основава през 2016, защото вярва, че България има нужда от повече уверени в способностите си жени, които да застанат начело на процеса на трансформация на българското общество. На 28 ноември тя ще бъде модератор на панела “Жени и избори – предизвикателствата пред жените в политиката и джендър мейнстрийминг в политиките на РБ”.

Кой според Вас е най-големият принос на жените към политическия процес?

Ако обърнем поглед назад за последните 100 години ясно ще видим, че жените винаги са били най-активни и са имали огромен принос що се отнася до политиките за опазването на мира. Различни женски движения са имали за цел именно постигането на мир по време на световните войни. Това наследство според мен сега може да се наблюдава в застъпничеството за права на човека и подкрепа за различни уязвими и маргинализирани групи от обществото.

Коя смятате, че е най-голямата пречка в момента пред равното участие на жените в политиката?
В изследванията, които ние проведохме във Фондация “Екатерина Каравелова” по темата се очертават три бариери: личностни, семейни и партийни. Често жените са по-склонни да се подценяват и съмняват в себе си; дали има подкрепа за жената от семейството й да преследва политическа кариера е огромен решаващ фактор; в България все още мисленето “политиката е мъжка работа” доминира в политическите партии.

Когато тези 3 бариери са преодоляни бих обобщила най-базисните пречки с две думи: време и пари. Истината е, че една жена трябва да е в малко или много привилигирована позиция, за да се занимава с политика. Нужно е време, което да отделя отвъд работата и семейството. От друга страна за една успешна предизборна кампания е необходим бюджет.

Законодателството само по себе си достатъчно ли е, за да се гарантират устойчиво правата на жените?
Да, смятам, че в законодателно отношение мъжете и жените имаме равни права. Опитът ме е научил, че когато говорим за права на жените в България управляват традициите, а не законите.

Как си представяте България/Европа, в която управленските решения се взимат поравно от 50% жени и 50% мъже?
Представям си ги като много по-социални, по-зелени и по-справедливи. 

“Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво” ще се състои на 28 ноември 2023 г. в хотел “Анел” с финансовата подкрепа на European Women’s Lobby и Български фонд за жените.

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals