Skip to content Skip to footer

2023 за нас бе година на развитие и разрастване.

Oт тази година имаме собствен секретариат, нов уебсайт и канали в социалните мрежи и по-голяма коалиция. Благодарим на всички съмишленици и партньори за подкрепата по пътя.
Вижте акценти от годината ни.

През 2023 г. към Българска платформа – Европейско женско лоби се присъединиха 3 нови организации – Родопски фонд за жените – Попрелки, Фондация Будителките и Фондация в помощ на жени, претърпели насилие ФЛАЙ/FLY – First Love Yourself. От тази година платформата приема и индивидуални членове, като те вече наброяват 9 души от различни части на страната, различна възраст и професия, от студенти до старши експерти в институции и организации.

През 2023 г. участвахме и подпомагахме дейностите на всички наши членове, които неуморно организираха събития в градовете Казанлък, Смолян, Бургас, Велико Търново, Пловдив и повдигаха темите за равнопоставеността и насилието, основано на пола, включвайки ги в дневния ред на своите общности. Бяхме активни и в дейности на други организации и коалиции, участвахме в демонстрациите в различни градове срещу домашното насилие и разпространявахме информация сред политическите партии и обществеността чрез многобройни медийни участия и социалните си мрежи.

Научете тук как да станете част от най-голямата мрежа от организации и активистки, работещи за човешките права на жените, равнопоставеността между половете и срещу всички форми на насилие над жени и момичета.

Конференция „Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие”

Над 70 души присъстваха на конференцията „Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие“ , органирана през март в Пловдив. Участваха граждански организации от цялата страна, представители на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ и специалисти от държавни институции. Сред дискутираните теми бяха ролята на академичната общност и образователните институции за промяна на нагласите към насилието, основано на пола, законодателството, практиката и статистиката за домашното насилие в България и ролята на гражданските организации за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Проект за комуникация и застъпничество по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие

Приключихме успешно проекта си за комуникация и застъпничество по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. С тази инициатива Българската платформа на ЕЖЛ достигна до над 3000 души и изгради мрежа от съмишленици, в това число политици, държавни служители, представители на академичната общност, медиите, младежта и гражданските организации.

Запознайте се с информационните материали “Пътят за оцеляване от домашното насилие” , “Предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие” и “Четирите стълба на Истанбулската конвенция” .

Промените в Закона за защита от домашното насилие

През август 2023 година най-накрая бяха приети промените в Закона за защита от домашното насилие след масови демонстрации в цяла България в подкрепа на жертвите на домашно насилие. Всички организации от Българска платформа – Европейско женско лоби бяха активни в шествията в своите градове и настояваха за справедливост и навременна реакция от страна на институциите. Нашият юридически съветник адв. Анелия Йончева изготви обстоен анализ на промените в Закона и сподели казус, по който е работила, за да илюстрира важността на тези промени, а заедно създадохме тези информационни банери за социалните мрежи.

Европейското женско лоби стартира петиция за Директивата срещу насилието над жени и домашното насилие на Европейския съюз

Над 130 000 души се включиха досега в петицията, призоваваща Европейски съюз да приеме възможно най-скоро Директивата за борба с насилието срещу жени и домашното насилие, като включи всички жизненоважни клаузи, касаещи кибернасилието, изнасилването и всички форми на сексуална експлоатация на жени.

Включете се и вие – подпишете сега!

Среща-дискусия “Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво”

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че ще организира надпартийна общност за жените в парламента по време на събитието “Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво”, което се проведе на 28 ноември в София . Дискусията бе посетена от повече от 50 души политици, дипломати и представители на гражданското общество. Надежда Йорданова, депутат от 49-то НС и бивш министър на правосъдието, пък призова всички да се включат в политиката и да не се отказват, защото си заслужава.

В събитието взеха участие също Мери Колинс, главен секретар на Европейско женско лоби и Шерил Томас, директор на американската организацията Global Rights for Women по темата за политиките и законите за домашно насилие и насилие над жени в Европейския съюз и САЩ.

Всички наши дейности през 2023 г. станаха възможни благодарение на финансовата подкрепа на Български фонд за жените, Съвета на Европа и Европейско женско лоби.

Не пропускайте всичко около нас

bulgarian-women-fund-logo-white

Този сайт е създаден с подкрепата на Български фонд за жените

Българска платформа-ЕЖЛ © Всички права запазени.

Изработка: VBrand Visuals